ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗ ΧΥΤΡΑ ΣΟΥ!

Για  ανταλλακτικά  χύτρας  πατήστε  ΕΔΩ!


Είναι επικίνδυνες οι χύτρες ταχύτητας;




Επειδή αναπτύσσεται μεγάλη πίεση χρειάζεται προσοχή.
Το σημαντικότερο είναι να επιλέγετε επώνυμες χύτρες ποιότητας που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας.
Επίσης σημαντικό είναι να φροντίζετε το λάστιχο του καπακιού και η βαλβίδα να είναι πάντα καθαρά και σε καλή κατάσταση.
Η αντικατάσταση τους δεν κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά δεδομένου ότι γίνεται μετά από κάποια χρόνια χρήσης (ανάλογα με το μοντέλο).
Αν ήταν τόσο επικίνδυνες όσο πιστεύουν κάποιοι, οι μισές ελληνίδες θα είχαν πρόβλημα!
Ας μην πανικοβαλλόμαστε!

Οι χύτρες ταχύτητας κατέκτησαν τα νοικοκυριά την δεκαετία του 1950 όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κάποια στιγμή έχασαν την αίγλη τους και ψιλοχάθηκαν. Τα τελευταία χρόνια πάντως μπορούμε να πούμε ότι επανήλθαν δυναμικά.

Στην απαξίωση τους έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο πόλεμος που δέχθηκαν όπως για παράδειγμα περί μη υγιεινού τρόπου μαγειρέματος, περί επικινδυνότητας κλπ.

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που έλεγαν ότι είναι σαν να έχεις μια ατομική βόμβα μέσα στην κουζίνα σου.


Τι ισχύει από όλα αυτά; Ας δούμε!

Ως γνωστόν το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου. Μόλις πιάσει αυτή τη θερμοκρασία, ότι και να κάνουμε δεν πρόκειται να πιάσει παραπάνω .
Αυτό σημαίνει ότι όσο και να αυξάνουμε την θερμοκρασία δεν θα δούμε διαφορά. Για αυτό λένε ότι δεν χρειάζεται να έχουμε το μάτι της κουζίνας στο φουλ όταν μαγειρεύουμε.

Αυτό γίνεται επειδή η πίεση παραμένει σταθερή.
Αυτό προϋποθέτει ότι το σκεύος πρέπει να ασφαλίζει καλά και να είναι τελείως στεγανό.
Εδώ έρχεται η χύτρα ταχύτητας.

Αυτό που κάνει με απλά λόγια είναι να ασφαλίζει εγκλωβίζοντας τον ατμό μέσα στο σκεύος, αυξάνοντας την πίεση, και άρα και την θερμοκρασία του.

Έτσι το φαγητό μαγειρεύεται πολύ πιο γρήγορα, στον μισό ή και στο ένα τέταρτο του χρόνου, σε σχέση με μια απλή κατσαρόλα.

Πολλοί λένε ότι επειδή το φαγητό γίνεται τόσο γρήγορα και επειδή αναπτύσσονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες, το φαγητό δεν είναι τόσο υγιεινό σε σχέση με την απλή κατσαρόλα.

Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς τα συστατικά του φαγητού δεν έρχονται σε επαφή με τον αέρα καθώς μαγειρεύονται με αποτέλεσμα όχι απλά να μην αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά να διατηρούνται καλύτερα.

Τι να προσέξουμε:

  • Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Ποτέ μη τη γεμίζετε πάνω από τα 2/3
  • Εάν κάνετε ένα φαγητό που βγάζει αφρό, γεμίστε τη μόνο μέχρι τη μέση, καθώς μπορεί να μπλοκαριστεί η βαλβίδα.
  • Να καθαρίζετε σχολαστικά το καπάκι και το λάστιχο μετά από κάθε χρήση
  • Εάν δείτε πως χάνει ατμό, τότε το λάστιχο θέλει αλλαγή.
  • Μην τη βουτάτε ποτέ μέσα σε κρύο νερό για να κρυώσει, καθώς αυτό μπορεί να βουλώσει τη βαλβίδα ασφαλείας.
  • Μην την ανοίγετε ΠΟΤΕ ενώ ακόμα έχει ατμό μέσα. Θέλει μια ιδιαίτερη διαδικασία πριν ανοίξει, ώστε να είμαστε βέβαιοι πως έχει φύγει όλος ο ατμός.


Πως ανοίγουμε το καπάκι:

Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στις χύτρες ταχύτητος είναι το πως ανοίγουμε το καπάκι.
Στο εσωτερικό έχει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και το ατύχημα είναι σίγουρο αν προσπαθήσετε να ανοίξετε το καπάκι ενώ έχει ακόμα ατμό μέσα.
Καταλαβαίνουμε πως έχει πέσει η πίεση από τη βαλβίδα ασφαλείας, γιατί πέφτει και σταματάει να σφυρίζει.

Υπάρχουν 2 τρόποι:
1. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει μόνη της σε θερμοκρασία δωματίου.
Γλυτώνουμε ενέργεια, αλλά βέβαια είναι χρονοβόρος τρόπος. Η πίεση πέφτει σιγά σιγά και παίρνει περίπου 10 με 15 λεπτά.

2. Αφήνουμε τον ατμό να βγει. Ανοίγουμε τη βαλβίδα ασφαλείας και αφήνουμε όλο τον ατμό να βγει πολύ γρήγορα.
Η κατσαρόλα δεν κρυώνει με αυτόν τον τρόπο, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε το καπάκι.
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην καούμε με τον ατμό.
Η μέθοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για φαγητά που κάνουν αφρό, καθώς το καυτό περιεχόμενο μπορεί να τιναχτεί προς τα πάνω

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΒΡΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΣΟΥ!

ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ !